Donderdag 21 september zijn de eerste 3D-geprinte betonnen deksloven geplaatst langs de Delftse Schie. Traditioneel worden oeverconstructies afgewerkt met prefab betonnen deksloven. Door deze in 3D te printen ontstaat milieuwinst (lage MKI) en zijn er diverse mogelijkheden voor de vormgeving.

In plaats van traditionele L-vormige, van wapening voorziene, prefab betonnen deksloven zijn als proef innovatieve slanke 3D-geprinte betonnen deksloven toegepast. Er is geen bekistingsmateriaal meer nodig (verborgen afval), de elementen zijn slanker en lichter in gewicht, de paselementen zijn eenvoudiger te realiseren, er is een grote vormvrijheid en de stappen van ontwerp naar printen zijn geoptimaliseerd.

Er was nog niet eerder ervaring met geprinte betonelementen in dit soort omgevingen. Doel van de proef is dan ook ervaring op doen met geprinte betonnen oeverafwerking en te onderzoeken hoe deze elementen een omgeving van nat, droog, en golfslag doorstaan.

Als Movares Water zijn we trots op deze primeur. Samen met Bruil (printen betonelementen), K_Dekker bouw & infra b.v. (uitvoering) en Provincie Zuid-Holland maken we werk van duurzame infrastructuur.